Jakość i zakres funkcjonowania systemu opieki logopedycznej w ocenach nauczycieli, logopedów i rodziców - Pituła, Beata; Kitlińska-Król, Małgorzata (Chowanna, 2009)
Tekst stanowi raport z badań nad jakością terapii logopedycznej oferowanej, w ramach polskiego systemu edukacji i medycyny, dzieciom z zaburzeniami mowy. Krótki wstęp ilustruje współczesny system terapii logopedycznej w Polsce, kolejne części obejmują prezentację ocen badanych nauczycieli, logopedów i rodziców, dotyczących jakości i zakresu terapii logopedycznej. W ostatniej części wyciągnięto wnioski z badań i podjęto próbę nakreślenia koniecznych zmian.