W poszukiwaniu idei podmiotowości relacji edukacyjnych rodziny i szkoły - Szempruch, Jolanta (Chowanna, 2009)
Podmiotowość w edukacji dotyczy przede wszystkim nauczycieli, uczniów i ich rodziców. Realizacja zasady podmiotowości ucznia wymaga odpowiednich warunków programowych i organizacyjnych, ułatwiających świadome, aktywne i pozytywnie motywujące partnerstwo i partnerstwo. W ten sposób tworzenie środowiska podatnego na jego aktywność, które zgodnie ze swoją istotą podmiotowości jest wynikiem wolnego wyboru, stanowi wyraz poczucia kreatywności i kontroli środowiska. Podmiotowość nauczyciela postrzegana jest jako obszar jego aktywności o różnym stopniu swobody, przejawiającym się w wyznaczaniu celów, podejmowaniu decyzji, realizacji zadań i samoocenie indywidualnych postępów. Prawidłowe funkcjonowanie szkoły zależy od miary sukcesu w partnerstwie nauczycieli i rodziców. Partnerstwo to, którego celem jest zrównoważenie obu podmiotów w obszarach przywilejów i kompetencji, podkreśla zmianę roli rodziców w stosunku do szkoły, z naciskiem na ich twórcze zaangażowanie. Kształtowanie relacji podmiotowości w szkole stanowi ważny element jej rozwoju i doskonalenia.