Edukacja wobec wyzwań gospodarki opartej na wiedzy - Samborska, Iwona; Samborski, Adam (Chowanna, 2009)
Tekst podejmuje próbę znalezienia miejsca i roli edukacji w polskiej trajektorii rozwoju gospodarki opartej na wiedzy. Dynamika i złożoność trwających przemian gospodarczych i społeczno-kulturowych wymaga nowego podejścia do produkcji, transferu i wykorzystania wiedzy. Edukacja jako medium gospodarki opartej na wiedzy musi stawić czoła wyzwaniom współczesnego świata, tj. w Polsce edukacja ma tworzyć społeczeństwo zgodne z zasadami konkurencyjności, innowacyjności i stałego doskonalenia wiedzy i umiejętności. W powyższym kontekście specjaliści ds. edukacji są postrzegani jako elementy większych sieci tworzonych w celu wymiany informacji na temat produkcji i wykorzystania wiedzy.