Treści kształcące w popkulturze - Bernasiewicz, Maciej (Chowanna, 2009)
Autor omawia wybrane dyskursy w kulturze popularnej. Kultura popularna ukazana jest jako potężne źródło nieformalnej edukacji. Miłość, seks, wygląd (tzw. look) to główne tematy prasy młodzieżowej. Solidarność, szacunek, autentyczność to motywy przewodnie dyskursu muzyki rap. Autor podejmuje próbę ukazania, w jaki sposób światopogląd młodych ludzi kształtowany jest przez kulturowy transfer kultury popularnej.