Nieco inne spojrzenie na treści kształcenia - Herda, Katarzyna (Chowanna, 2009)
„Treści kształcenia” to termin rozumiany i definiowany przez badaczy na różne sposoby. Autor zdecydował się rozwinąć to pojęcie, analizując dobór treści kształcenia oraz opisując ich znaczenie w dokumentach edukacyjnych. Praca rozpoczyna się od wyjaśnienia pojęcia „treści”. Według jednej z krótkich definicji, treści oznaczają przyswojoną wiedzę, umiejętności i nawyki. Niektórzy przedstawiciele ogólnej dydaktyki łączą to pojęcie z wartościami, omawianymi z perspektywy filozoficznej, psychologicznej, socjologicznej lub humanistycznej, które są brane pod uwagę przy doborze treści kształcenia. Treści kształcenia utożsamiane są z pojęciem nauczania (Niemierko, Kupisiewicz, Nowicki) lub z koncepcją dydaktyczną (Denek). Okoń uważa, że niezależnie od używanej nazwy – treści kształcenia, treści nauczania czy treści dydaktyczne – chodzi o działania, których opanowanie umożliwia człowiekowi kształtowanie relacji ze światem zewnętrznym. Kryteria doboru treści kształcenia obejmują odniesienie do wymagań edukacyjnych, odrzucenie wiedzy przestarzałej, połączenie teorii z praktyką oraz dostosowanie treści do psychofizycznych i percepcyjnych predyspozycji uczniów. Ostatnia kwestia dotyczy włączenia wybranych treści kształcenia do podstawy programowej, stanowiącej podstawę do tworzenia programów nauczania. Ministerstwo Edukacji i Sportu wprowadziło w tym zakresie szereg zmian, postulując wprowadzenie treści odpowiednio dostosowanych do możliwości uczniów i wymagań zmieniającego się świata. W zakończeniu sformułowano aktualny problem badawczy podniesiony przez Gniteckiego, który zastanawia się, jakie treści powinny stanowić podstawę edukacji młodego pokolenia.