Zachowania agresywne dziewcząt i chłopców popełniających czyny karalne w świetle badań Skali Agresji Bussa-Durkee (1961) - Roszkowska, Agnieszka; Kucharewicz, Joanna (Chowanna, 2007)
Celem badań przedstawionych w artykule było porównanie poziomu oraz form agresji wśród nieletnich sprawców czynów karalnych (dziewcząt i chłopców) z ich rówieśnikami niepopełniającymi przestępstw. Badania przeprowadzono przy użyciu Skali Agresji Bussa-Durkee (SABD) wśród 48 nieletnich przebywających w zakładach resocjalizacyjnych oraz 48 uczniów gimnazjum. Analiza wyników wykazała istotnie wyższy poziom agresji u nieletnich przestępców w porównaniu z grupą kontrolną, zarówno w zakresie agresji fizycznej i słownej, jak i wrogich postaw takich jak podejrzliwość, uraza czy negatywizm. Dziewczęta popełniające czyny karalne częściej ujawniały agresję o charakterze wrogim i emocjonalnym, natomiast chłopcy dominowali w agresji fizycznej i słownej. Uzyskane wyniki wskazują na zróżnicowane profile zachowań agresywnych w zależności od płci oraz potwierdzają wpływ czynników społecznych i kulturowych na manifestację agresji w okresie adolescencji.