Skuteczność szkoleń kwalifikacyjnych jako metody aktywizacji zawodowej a płeć. Na przykadzie absolwentów szkoleń przekwalifikowujących programów pomocowych Unii Europejskiej PHARE Inicjatywa I (PL 9811) i PHARE Inicjatywa II - Bara, Izabela; Dobrowolska, Małgorzata (Chowanna, 2007)
Artykuł prezentuje wyniki badań dotyczących skuteczności szkoleń przekwalifikowujących prowadzonych w ramach programów pomocowych Unii Europejskiej PHARE Inicjatywa I (PL 9811) i Inicjatywa II, z uwzględnieniem różnic związanych z płcią. Celem szkoleń było wsparcie restrukturyzacji sektora górniczego i aktywizacja zawodowa jego byłych pracowników. Badaniami objęto 1563 osoby (38% ogółu uczestników), a dane zebrano metodą wywiadów. Wyniki wskazują, że programy były skuteczniejsze dla mężczyzn, osób młodszych, z wyższym wykształceniem oraz tych, którzy przystępowali do szkoleń krótko po odejściu z pracy. Kobiety, mimo pozytywnej oceny szkoleń, miały znacznie mniejsze szanse na znalezienie zatrudnienia. Praca ukazuje wpływ czynników demograficznych (wiek, płeć, wykształcenie) na skuteczność działań aktywizacyjnych oraz potrzebę dostosowania programów do zróżnicowanych potrzeb beneficjentów.