Spostrzeganie czasu przez kobiety i mężczyzn a skłonność do nadmiernego korzystania z Internetu - Chudzicka-Czupała, Agata; Grzywacz, Małgorzata; Janiec, Katarzyna (Chowanna, 2007)
Celem artykułu jest analiza związku między percepcją czasu a skłonnością do nadmiernego korzystania z Internetu, z uwzględnieniem różnic płci. Badania przeprowadzono wśród 87 stałych użytkowników sieci, z zastosowaniem Kwestionariusza Percepcji Czasu. Uwzględniono takie zmienne, jak kontrola i organizacja czasu, planowanie, orientacja temporalna oraz samoocena uzależnienia. Wyniki wskazują, że mężczyźni postrzegają swoją kontrolę i organizację czasu spędzanego w sieci jako skuteczniejszą niż kobiety. Osoby w związkach, szczególnie żonaci mężczyźni, deklarują wyższy poziom kontroli i planowania czasu zgodnie z oczekiwaniami otoczenia. Uzależnieni użytkownicy Internetu rzadko identyfikują się jako osoby uzależnione i wykazują tendencję do życia chwilą obecną przy jednoczesnym braku refleksji nad przeszłością i przyszłością. Artykuł ukazuje znaczenie postaw temporalnych i różnic płciowych w profilaktyce i terapii uzależnień behawioralnych.