Wpływ autorstwa tekstu na jego ocenę. Stereotypy płciowe a wizerunek polityka - Walczak, Radosław; Banaszek, Dariusz; Pajestka, Grzegorz; Szuba, Adam (Chowanna, 2007)
Celem badań opisanych w artykule było sprawdzenie, czy płeć oraz status autora tekstu wpływają na jego ocenę przez czytelników. Autorzy posłużyli się eksperymentalną metodą manipulacji podpisem autora eseju na temat tolerancji, stosując cztery wersje: kobieta, kobieta poseł, mężczyzna i mężczyzna poseł. Respondenci oceniali tekst pod względem profesjonalizmu, zaangażowania emocjonalnego autora oraz zgodności poglądów z własnymi. W badaniu wzięło udział 70 studentów. Wyniki pokazały, że teksty sygnowane przez posłów – niezależnie od płci – były oceniane istotnie niżej pod względem profesjonalizmu i zgodności poglądów niż te podpisane przez osoby prywatne. Płeć autora nie miała istotnego wpływu na ocenę tekstu. Wnioski sugerują, że stereotyp polityka jako osoby mało profesjonalnej i niebudzącej zaufania może dominować nad stereotypami płciowymi w ocenie treści pisemnych.