Nowe spojrzenie na program edukacji - Okoń, Wincenty (Chowanna, 2007)
Autor wskazuje i omawia funkcje systemu edukacyjnego. Nie są one utożsamiane ani z funkcjami systemu edukacyjnego, ani z celami kształcenia ogólnego i zawodowego, ale mają fundamentalne znaczenie w przypadku młodych ludzi. Obejmują one: gotowość do życia w społeczeństwie demokratycznym, gotowość do życia indywidualnego, gotowość do uczestnictwa w kulturze, gotowość do życia w środowisku naturalnym oraz gotowość do życia zawodowego.