Kultura medialna młodzieży gimnazjalnej w obliczu ekspansji mediów elektronicznych - Brosch, Anna (Chowanna, 2007)
Autorka artykułu analizuje zagadnienie społeczeństwa informacyjnego i kultury medialnej. Przedstawia wyniki badań dotyczących zachowań młodzieży w kontekście kultury medialnej, rozumianej przede wszystkim jako nośnik informacji — zarówno w mediach tradycyjnych, jak i elektronicznych. Badaną grupę stanowili uczniowie gimnazjum w wieku 13–16 lat.