Pedagogizacja medialna rodziny - Musioł, Marcin (Chowanna, 2007)
Media nieustannie poszerzają swój zakres oddziaływania we współczesnym życiu człowieka. Młode pokolenie powinno być przygotowywane do racjonalnego korzystania z mediów. To trudne zadanie spoczywa zarówno na szkole, jak i na rodzinie. Stąd wynika potrzeba przygotowania rodziny do tej roli poprzez jej edukację, realizowaną w formie pedagogizacji medialnej. Taka pedagogizacja może odbywać się w szkołach wyższych, jednak jej zasięg będzie ograniczony. Szersze grono odbiorców można objąć poprzez media masowe oraz zebrania z rodzicami organizowane w szkołach. Zakres tej pedagogizacji obejmuje szerokie spektrum wiedzy o mediach — od możliwości ich wykorzystania w życiu człowieka, przez zagrożenia, jakie ze sobą niosą, po organizację czasu wolnego dzieci i młodzieży.