Seniorzy w przestrzeni kulturalno‑edukacyjnej społeczeństwa wiedzy - Szarota, Zofia (Chowanna, 2009)
Celem przedstawionych rozważań jest ukazanie potencjału kapitału społecznego, jaki istnieje w pokoleniu osób starszych. Autorka wskazuje obszary aktywności intelektualnej seniorów i podkreśla, że społeczeństwo powinno umożliwić osobom starszym tworzenie własnej przestrzeni życiowej w wymiarze poznawczym, kulturowym i społecznym. Przedstawione zostały praktyczne rozwiązania idei kształcenia permanentnego w perspektywie gerontologicznej oraz scharakteryzowane instytucje edukacji formalnej i nieformalnej, z uwzględnieniem programów społecznych na rzecz reintegracji osób starszych.