Uniwersytet Trzeciego Wieku, 30 lat działania. Przemiany, dylematy i oczekiwania w epoce ponowoczesnej - Czerniawska, Olga (Chowanna, 2009)
Tekst stanowi syntetyczne ujęcie modeli, zadań i funkcji uniwersytetów trzeciego wieku. W kolejnych częściach przedstawiono ich genezę i przemiany, formy i metody działania oraz wnioski z przeprowadzonych badań. W zakończeniu wskazano argumenty przemawiające za wspieraniem rozwoju uniwersytetów trzeciego wieku w Polsce i na świecie.