Społeczno‑edukacyjne problemy czasu wolnego seniorek na tle własnego życia na Górnym Śląsku i współczesnych zmian cywilizacyjnych - Sulik, Grażyna (Chowanna, 2009)
Artykuł porusza kwestię jakości życia seniorek z Górnego Śląska w czasie wolnym, w odniesieniu do ich biografii oraz współczesnych przemian cywilizacyjnych. Autorka analizuje i ocenia formy aktywności, w których uczestniczą badane kobiety, uwzględniając najnowsze osiągnięcia gerontologii oraz perspektywy życia osób starszych. Badaczka proponuje również formy spędzania czasu wolnego dla tych seniorek, które nie wykorzystują w pełni swoich możliwości psychofizycznych.