Ruch społeczny jako czynnik rewitalizacji (analiza w kontekście założeń pedagogiki społecznej) - Bielska, Ewa (Chowanna, 2015)
Znaczenie kategorii ruchów społecznych w procesach rewitalizacji społeczności lokalnych stanowi przedmiot przedstawionej analizy. Ruch społeczny został przedstawiony jako struktura oparta na kategoriach takich jak więzi społeczne, sieć społeczna, identyfikacja i potencjał emancypacyjny. Odwołując się do teorii Ulricha Becka, wskazano ruch społeczny jako pochodną kapitału społecznego. Odniesiono się do klasycznej dla pedagogiki społecznej koncepcji – koncepcji sił społecznych, a także do wybranych elementów teorii aktywności i aktywizacji społecznej oraz teorii empowermentu.