Polska mniejszość narodowa na Zaolziu w ciągłości i zmianie społecznej – perspektywa wielokulturowa i edukacyjna - Ogrodzka-Mazur, Ewa (Chowanna, 2015)
W charakterystyce polskiej mniejszości narodowej zamieszkującej pogranicze polsko-czeskie na Śląsku Cieszyńskim oraz w opisie i wyjaśnieniu różnych przejawów aktywności tej mniejszości wykorzystano elementy teorii zachowań tożsamościowych Tadeusza Lewowickiego. Wprowadzono je w wyodrębnionych polach, aby określić niektóre podstawowe wyznaczniki: (a) historyczne (przedstawiające historię mniejszości, jej identyfikację z terytorium i grupą społeczną, a także jej strukturę narodowościową); (b) społeczno-kulturowe (oznaczające odrębność kultury, języka i religii na pograniczu, a także jego szkolnictwa i instytucji lub organizacji wspierających kulturę); (c) kulturowo-osobiste (stanowiące obrazy „odmienności”, specyficzne cechy grupy i opis funkcjonujących stereotypów); oraz (d) przemysłowo-ekonomiczne (opisujące poziom życia grup mniejszościowych i większościowych na pograniczu, ich rangę cywilizacyjną, stan techniczny i technologiczny oraz plany życiowe).