Mały cud oświatowy – rola stowarzyszeń rozwoju wsi w przejmowaniu i prowadzeniu małych szkół (przykład województwa kujawsko-pomorskiego) - Rutkowska, Anna (Chowanna, 2015)
Likwidacja małych szkół wiejskich jest uwarunkowana szeregiem czynników demograficznych i ekonomicznych. Likwidacja placówki oświatowej to duża strata dla społeczności wiejskiej, jej kapitału kulturowego i społecznego. W Polsce od 1999 roku zamknięto ponad 2500 szkół publicznych na wsi. Jednocześnie rozwija się ruch społeczny zainteresowany przejmowaniem przez organizacje pozarządowe zamykanych szkół gminnych. Działania podejmowane przez Towarzystwa Rozwoju Wsi związane z tworzeniem i funkcjonowaniem szkół prywatnych na wsi są przejawem aktywności społeczności lokalnych i demokracji partycypacyjnej. Małe szkoły – oprócz tego, że zapewniają dzieciom prawo do edukacji i rozwoju w znanym, bezpiecznym środowisku – oferują szansę na odnowę wspólnot, odbudowę kapitału społecznego, inicjowanie zmian i zachowanie tożsamości z lokalną społecznością.