„Shit happens” – język (parole) jako otwarte narzędzie kultury różnicujące czasy i pokolenia - Guzy-Steinkie, Halina (Chowanna, 2015)
Współczesna kultura jest różnorodna i nie stanowi już platformy integracji wspólnoty. Pojawiają się nowe wzorce kulturowe, zwłaszcza obserwowane w życiu codziennym, które są przedmiotem wymiany społecznej. Zmieniająca się rzeczywistość wymusza zmianę nawyków. Język jest narzędziem kultury najbardziej wrażliwym na zmiany, a jednocześnie fundamentalnym dla podtrzymywania lub tworzenia nowych jakości kulturowych; z jednej strony język jest związany z tradycją, z drugiej pozwala na różnicowanie przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. Wydaje się, że język mówiony, potoczny (parole), który pojawia się spontanicznie w procesie komunikacji w życiu codziennym, przede wszystkim wśród młodzieży, jest zwierciadłem warunków kulturowych, w których żyjemy.