Zdrowie jako determinant ludzkiego potencjału - Dworak, Alina (Chowanna, 2015)
Zdrowie jako wartość powszechnie pożądana warunkuje nabywanie licznych dóbr i zasobów, które determinują jakość życia, będąc jednocześnie czynnikiem zróżnicowania społecznego. Jednostka żyjąca w określonym środowisku ma specyficzne potrzeby i poprzez swoje zachowanie dąży do ich zaspokojenia. Zapewnia to równowagę zarówno biologiczną, jak i społeczną. Taka równowaga zapewnia dobry stan fizyczny i psychiczny, czyli zdrowie. Możliwości ludzkie są nieograniczone i zmienne. Niezależnie jednak od poziomu rozwoju, czasu i miejsca, sprzyjają one zdrowiu, które zapewnia dostęp do wiedzy, zasobów materialnych i intelektualnych oraz zapewnia lepszą jakość życia.