Twórcza rewitalizacja grup defaworyzowanych - Łączyk, Małgorzata; Pyrzyk-Kuta, Aleksandra (Chowanna, 2015)
Przedmiotem rozważań jest twórcza rewitalizacja środowisk defaworyzowanych, polegająca na aktywizacji i integracji poprzez działania twórcze, zarządzanie społeczne, edukacyjne i kulturowe. W opracowaniu przytoczono konkretne przykłady inicjatyw socjalizacyjnych, ludycznych, rozwojowych i twórczych. Ważną część pracy stanowią studia przypadków dowodzące, że kontakt ze sztuką i kulturą otwiera umysł jednostki na przekraczanie własnych granic w poszukiwaniu idealnej „for muły” osobistego istnienia. Trudno wskazać kluczowe zmienne, ale biorąc pod uwagę złożony kontekst tych działań, wydaje się, że kluczowym elementem tego procesu jest rozbudzenie w jednostce potrzeby pewności siebie (potrzeby pychy), która „wyzwala” tendencje transgresyjne.