Przerwana historia ojcostwa: jak uwięzieni mężczyźni postrzegają swoje ojcostwo? - Knapik, Joanna; Przybyła-Basista, Hanna (Chowanna, 2015)
Niniejszy artykuł dotyczy doświadczeń ojców odbywających karę pozbawienia wolności, ich postrzegania ojcostwa oraz relacji z dziećmi. Jest to praca badawcza o charakterze eksploracyjnym, przeprowadzona z udziałem 35 mężczyzn skazanych na karę pozbawienia wolności. Celem badań było pogłębienie rozumienia ojcostwa wśród ojców odbywających karę pozbawienia wolności. Postawiono następujące pytania badawcze: „Co to znaczy być ojcem?”, „Czy pobyt w więzieniu oznacza przerwę w byciu ojcem?”, „Jak mężczyźni odbywający karę pozbawienia wolności rozumieją swoją rolę jako ojcowie?”. Uzyskane wyniki pozwoliły na lepsze zrozumienie specyfiki bycia ojcem odbywającym karę pozbawienia wolności i pomogły w skonstruowaniu kwestionariusza mierzącego zaangażowanie ojców odbywających karę pozbawienia wolności. Na podstawie analizy wyników opracowano program edukacyjny dla ojców odbywających karę pozbawienia wolności.