Uwarunkowania realizacji potencjału: od kreatywności do osiągnięć twórczych - Szen-Ziemiańska, Joanna; Karwowski, Maciej (Chowanna, 2014)
Celem niniejszego artykułu jest przegląd literatury dotyczącej teoretycznego statusu i ważności predykcyjnej potencjału twórczego w odniesieniu do osiągnięć twórczych. Omawiamy wyniki klasycznych i współczesnych badań, które pozwalają nam wnioskować, które składniki potencjału twórczego są kluczowe dla zrozumienia skuteczności i sukcesu w różnych dziedzinach kreatywności. Szczególną uwagę zwraca się na konstrukcję twórczej samoskuteczności, którą uważamy za ważny, a dotychczas niedoceniany element potencjału twórczego, a także na twórczą tożsamość osobistą: traktowaną jako moderator relacji między potencjałem a osiągnięciem.