Psychologia mądrości – w trosce o integralny rozwój uczniów zdolnych - Sękowski, Andrzej; Knopik, Tomasz (Chowanna, 2014)
Artykuł poświęcony jest wspieraniu rozwoju uczniów zdolnych według współczesnych psychologicznych koncepcji mądrości (autorstwa P. Baltesa, R. Sternberga i D. Kramera). Głównym celem jest omówienie założeń tych teorii w odniesieniu do specyfiki psychospołecznego funkcjonowania osób zdolnych oraz niezadowalającego stanu społeczeństwa obywatelskiego w Polsce. Na podstawie tej analizy możliwe będzie zaprojektowanie innowacyjnych form pracy z osobami zdolnymi w środowisku szkolnym. Włączenie kształcenia mądrości do systemu edukacji osób zdolnych nie tylko służy ich integralnemu rozwojowi osobowości (równowadze między inteligencją analityczną, praktyczną i kreatywną), ale także pomoże przyjąć zaangażowanie na rzecz budowania dobra wspólnego.