Wspieranie rozwoju zdolności uczniów w szkołach w Bułgarii – kierunki zmian - Giza, Teresa (Chowanna, 2014)
Przedmiotem analizy są wybrane działania mające na celu identyfikację i rozwój talentów uczniów w ogólnodostępnych szkołach w Bułgarii. W szczególności – zmiany, jakie obecnie zachodzą pod wpływem nowych regulacji prawnych dotyczących organizacji zajęć pozalekcyjnych i olimpiad przedmiotowych oraz innowacji w przygotowywaniu nauczycieli do pracy z uczniami uzdolnionymi i utalentowanymi. Celem artykułu jest analiza zagadnień rozwoju potencjału ludzkiego z perspektywy wybranych działań edukacyjnych. Międzynarodowe badania porównawcze pokazują, że w systemach szkolnych różnych krajów stosowane są podobne zestawy metod, form pracy i opieki nad uczniami uzdolnionymi. Różnice są wynikiem odmienności kulturowych, dominujących ideologii edukacyjnych, tradycji edukacyjnych, możliwości finansowania zajęć, kompetencji i motywacji nauczycieli.