Postawy twórcze versus odtwórcze dzieci w młodszym wieku szkolnym i „ewolucja” tych postaw jako egzemplifikacja idei transgresji w edukacji szkolnej - Wysocka, Ewa (Chowanna, 2014)
W niniejszym artykule podjęto zagadnienia związane z procesem rozwijania postaw twórczych wśród dzieci, z perspektywy roli i celów edukacji szkolnej. Autor niniejszego artykułu bada intensywność postaw twórczych i bada ich ewolucję w toku edukacji szkolnej (konkretnie, pierwsze 3 lata wczesnej edukacji szkolnej). Postawy twórcze są powszechnie rozumiane jako preferencja dla planów działań i strategii, które mają na celu radzenie sobie z trudnymi sytuacjami wymagającymi kreatywnego podejścia. Obejmują one myślenie rozbieżne, motywację twórczą, strategię opracowania, postawę wobec porażki, a także strategie mające na celu radzenie sobie z problemami intrapersonalnymi i interpersonalnymi. Dane zebrane w wyniku tych badań wskazują na wysoki poziom postaw twórczych wśród dzieci wczesnoszkolnych w odniesieniu do wszystkich ich cech i wskazują, że postawy te ewoluują pozytywnie w toku edukacji szkolnej, co wydaje się być konsekwencją naturalnego rozwoju dzieci lub działań edukacyjnych. Można jednak wyciągnąć wniosek, że szkoły nie utrudniają naturalnego rozwoju dzieci. Co więcej, edukacja szkolna prawdopodobnie ułatwia proces rozwoju, co zostało potwierdzone wynikami niniejszego badania.