Makiawelizm, narcyzm, psychopatia: ciemna triada jako próba opisania osobowości eksploatatora - Pilch, Irena (Chowanna, 2014)
Wśród cech osobowości możemy wyróżnić te, które nas zbliżają do innych ludzi, a tym samym umożliwiają nam nawiązywanie bliskich i stabilnych relacji, jak również te, które sprzyjają egocentrycznym i antyspołecznym zachowaniom. Pojęcie ciemnej triady jest zbiorczym terminem oznaczającym trzy społecznie awersyjne i niepożądane cechy, które tutaj są odczytywane jako wyraz „normalnej” zmienności w obrębie osobowości – to jest makiawelizmu, subklinicznego narcyzmu i subklinicznej psychopatii. Ludzie przejawiający wysokie natężenie takich cech nie mają empatii i traktują innych w sposób obiektywny, mają tendencję do bycia bezdusznymi i egocentrycznymi, a także mają tendencję do wykorzystywania interpersonalnych manipulacji i wykorzystywania swoich partnerów. Badania prowadzone nad ciemną triadą przynoszą bardzo interesujące wyniki porównawcze, które pozwalają na analizę podobieństw i różnic w zachowaniach osób, które noszą w sobie określone ciemne cechy, a więc stosują trzy podobne ale jednocześnie różne strategie interpersonalne.