Rozwój badań nad dzieciństwem — przełomy i przejścia - Smolińska‑Theiss, Barbara (Chowanna, 2010)
Artykuł przedstawia rozwój badań nad dzieciństwem. Na początku opisano perspektywy badania sytuacji dziecka. Następnie omówiono trzy przełomowe momenty w badaniach nad dzieciństwem: pierwszy — dziecko jako gwiazda i nadzieja, drugi — dziecko wyemancypowane, dziecko jako podmiot, oraz trzeci — dziecko jako obywatel i dzieciństwo jako zjawisko wielowymiarowe. Na zakończenie artykułu zarysowano przyszłe obszary badań nad dzieciństwem.