Prawna ochrona wartości dziecka i dzieciństwa - Nowak, Anna (Chowanna, 2010)
Analizy przedstawione w artykule koncentrują się na problematyce prawnej ochrony dziecka oraz wartości dzieciństwa. Omówiony został status małoletniego w prawie cywilnym i rodzinnym, a także wskazana została zasada dobra dziecka jako nadrzędna idea, którą dorośli powinni się kierować przy rozpatrywaniu spraw prawnych dotyczących dzieci. Przeanalizowano możliwości ochrony dobra dziecka poprzez ingerencję sądu w opiekę nad nim, z wykorzystaniem różnych środków prawnych. Przedstawiono również odniesienia do Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej i jej regulacji prawnych dotyczących ochrony dziecka i dzieciństwa.