„Efekt widza” — nieudzielanie pomocy dzieciom krzywdzonym a środowisko szkoły - Czyżewska, Monika (Chowanna, 2010)
W artykule omówiono kilka aspektów związanych z biernym przyglądaniem się przemocy wobec dzieci oraz z brakiem udzielenia odpowiedniej pomocy ofiarom. Autorka wskazuje na motywacje i czynniki sytuacyjne, a także cechy osobowościowe, które wpływają na gotowość ludzi do niesienia pomocy. Przedstawiono wybrane teorie dotyczące interwencji w sytuacjach przemocy oraz przytoczono wyniki badań dotyczących czynników zniechęcających nauczycieli i innych specjalistów do podejmowania interwencji wobec krzywdzonych dzieci.