Wspomaganie rozwoju emocjonalnego dzieci odrzucanych przez rówieśników - Herzberg, Marta (Chowanna, 2010)
Dzieciństwo pełne bolesnych doświadczeń jest dobrze znane tym dzieciom, które są odrzucane przez rówieśników. Z powodu ograniczonych kontaktów z innymi mają one niewiele okazji do rozwijania kompetencji społecznych, emocjonalnych i poznawczych. W artykule przedstawiono teoretyczne założenia autorskiego programu wspierania rozwoju psychospołecznego dzieci odrzucanych przez rówieśników. Program ten koncentruje się na tworzeniu warunków sprzyjających rozwijaniu umiejętności emocjonalnej samokontroli. W artykule zaprezentowano również szczegółowe cele umożliwiające rozwój tej umiejętności oraz sposoby ich realizacji.