Czego nie wiemy o twórczości w szkole? Obszary zdeformowane, ignorowane i/lub zaniedbane - Uszyńska‑Jarmoc, Janina (Chowanna, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie różnych wymiarów i obszarów twórczej aktywności uczniów w szkole. Analiza tych wymiarów — oparta na obserwacjach oraz nielicznych, indywidualnych badaniach prowadzonych dotychczas w Polsce — ma na celu wskazanie głównych kierunków empirycznych dla badań diagnostycznych, które powinny stanowić punkt wyjścia do formułowania koncepcji edukacji twórczej i edukacji do twórczości na różnych poziomach kształcenia. Autor przedstawia hipotezy oraz potencjalne problemy badawcze dotyczące uwarunkowań, treści, metod i czynników sprzyjających rozwijaniu kreatywności uczniów w szkole. Problemy te zostały osadzone w trzech obszarach edukacji do twórczości w polskich szkołach: zdeformowanym, ignorowanym i zaniedbanym.