„Twórczy mix?” Twórcze przywództwo nauczyciela, twórczy klimat szkoły i twórcza samoskuteczność uczniów - Karwowski, Maciej (Chowanna, 2011)
Badania prezentowane w artykule podejmują problem relacji między zachowaniami nauczyciela a twórczą samoskutecznością uczniów. Główna hipoteza zakłada, że twórcze (transformatywne) zachowania nauczyciela pośrednio wpływają na twórczą samoskuteczność uczniów. Czynnikami pośredniczącymi w tej relacji (mediatorami) są motywacja samoistna uczniów i relacje interpersonalne panujące w klasie. Badania przeprowadzone na uczniach polskich szkół średnich (N = 435) z wykorzystaniem różnych metod i strategii analitycznych (wielokrotna analiza mediacyjna, analiza ścieżek) potwierdziły sformułowaną hipotezę. Rezultaty są dyskutowane w świetle możliwości ich przełożenia na praktyki edukacyjne.