Aktywność artystyczna młodzieży w zakresie teatru - Świeca, Marek (Chowanna, 2011)
Artykuł stanowi analizę roli teatru w edukacji. Odbiór przedstawień artystycznych zachęca młodzież do własnej twórczości. Próby teatralne ukazują im proces tworzenia roli. Przygotowanie do odegrania roli staje się studiowaniem samego siebie — analizą własnych możliwości i ograniczeń. Artykuł opiera się na badaniach przeprowadzonych przez autorkę i opublikowanych w 2009 roku w monografii pt. Rola teatru w samorealizacji młodzieży. Przedstawia, jak opracowane przez nauczycieli programy zajęć teatralnych funkcjonowały w trzech szkołach średnich w Kielcach (I, III i XI LO), a także opisuje amatorskie grupy teatralne tworzone przez młodzież. W tekście zaprezentowano również biograficzne narracje najbardziej twórczych absolwentów szkół. Całość ukazuje różnorodne funkcje teatru w edukacji i procesie samokreacji młodzieży.