Wychowanie przez sztukę w edukacji literackiej dziecka - Ungeheuer‑Gołąb, Alicja (Chowanna, 2011)
Artykuł przedstawia podstawy idei wychowania przez sztukę, sformułowanej przez Herberta Reada. W nawiązaniu do jego teorii wskazano na konieczność i możliwości integracji wychowania przez sztukę z edukacją literacką dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Autorka dowodzi, że pewne cechy artystyczne utworów literackich są intuicyjnie odbierane przez dziecko, bez udziału świadomości, a dobrowolna ekspresja dziecka ujawnia ich wartości artystyczne. Podobnie jak Read, autorka podkreśla, że oddziaływanie literatury jako sztuki odbywa się w sferze nieświadomej, a procesy tam zachodzące w pewnym stopniu przyczyniają się do harmonizacji, regulacji i integrowania osobowości dziecka-odbiorcy. Na takich podstawach zaprezentowano autorski przykład pracy z tekstem literackim.