Mandala jako forma ekspresji młodzieży. W kręgu jungowskich inspiracji - Bernacka, Ryszarda Ewa; Turska, Dorota (Chowanna, 2011)
C.G. Jung wprowadził do psychologii pojęcie mandali jako formy wiecznej i archetypowej. Uważał, że rytmy procesu zbliżania się i oddalania Ego od Jaźni zapisane są w formach mandali i że kierują one życiem psychicznym człowieka. Artykuł przedstawia podstawowe zasady psychologicznej analizy rysunku mandali: analizę koloru, liczby i kształtu, a także etapy Wielkiego Okręgu. Ukazuje terapeutyczną, diagnostyczną, a przede wszystkim ekspresyjną wartość mandali w procesie konstruowania tożsamości młodych ludzi.