Taniec jako element socjoterapii młodzieży ze środowisk zagrożonych - Niedbała, Jadwiga (Chowanna, 2011)
Artykuł stanowi raport z badań jakościowych (w formule studium przypadku), poświęconych społecznym efektom terapeutycznym zajęć tanecznych. Pomysł na zbadanie wpływu tańca na efekty terapii społecznej w pracy z młodzieżą z grup ryzyka zrodził się z praktycznych działań (zajęć tanecznych) realizowanych w Ośrodku Terapii Społecznej w Chorzowie. Celem badania było sprawdzenie wpływu zajęć tanecznych na rozwój fizyczny, emocjonalny i społeczny uczestników. W artykule przedstawiono wiedzę teoretyczną dotyczącą edukacji tanecznej i terapii tańcem oraz raport z badań — opisy trzech wybranych uczestników (studia przypadków). Uzyskane efekty, czyli zmiany w zakresie rozwoju społecznego, emocjonalnego i fizycznego, zarówno grupy, jak i poszczególnych uczestników, pokazują, że zajęcia taneczne stanowią znakomite uzupełnienie terapii społecznej.