Taniec integracyjny jako forma aktywności wpływająca pozytywnie na samopoczucie dzieci niepełnosprawnych ruchowo - Wiśniewska, Elżbieta (Chowanna, 2011)
Dzieci z niepełnosprawnościami wymagają szczególnej opieki i zainteresowania ze strony otoczenia, w którym żyją. Umożliwienie im udziału w różnych formach aktywności wraz z dziećmi zdrowymi wydaje się nieodzowną formą terapii. Przykładem takiej terapii są integracyjne zajęcia taneczne. Udział dzieci z niepełnosprawnościami w zajęciach tanecznych zwiększa ich pewność siebie, a także staje się źródłem radości. Mając na uwadze właściwy rozwój dzieci z niepełnosprawnościami, warto przyjrzeć się bliżej korzyściom płynącym z ich zaangażowania w tego typu aktywności oraz wpływowi, jaki mają one na poprawę jakości ich życia — zwłaszcza samopoczucia i nastroju.