Psychologia i prawo. Węzłowe problemy teoretyczne i aplikacyjne - Stanik, Jan M. (Chowanna, 2011)
Autor dokonuje ogólnego przeglądu kluczowych problemów, które — jego zdaniem — pojawiają się na styku psychologii i prawa, formułując na tym tle własne teoretyczne tezy. Omawia więc: (1) relacje psychologii z prawem, (2) psychologiczne i prawne podejście do analizy zachowań, (3) metodologiczną perspektywę tego, co obiektywne, ogólne i idiograficzne w psychologii, (4) pojęcie „informacji specjalnej” jako kryterium i podstawy powoływania biegłych, (5) przedmiot i zadania psychologii sądowej, (6) niektóre metodologiczne i zasadnicze problemy psychologa jako biegłego oraz (7) problemy etyczno-zawodowe biegłego psychologa.