Problematyka psychiatryczna i psychologiczna w prawie i postępowaniu karnym. Granice kompetencji biegłych i organów procesowych - Paprzycki, Lech K. (Chowanna, 2011)
Artykuł przedstawia zagadnienia dotyczące udziału biegłych w postępowaniu karnym, ich roli oraz granic kompetencji. Autor zauważa, że chociaż sąd karny cieszy się szeroką niezależnością prawną i faktyczną (art. 8 Kodeksu postępowania karnego), istnieją sytuacje, w których konieczne jest zasięgnięcie opinii biegłego, zwłaszcza w sprawach dotyczących stanu psychicznego oskarżonego. W dalszej części artykułu zaprezentowano instytucje prawne Kodeksu karnego, Kodeksu postępowania karnego oraz innych ustaw, które wymagają lub uzasadniają udział biegłych psychiatrów i/lub psychologów.