Teoretyczne i metodologiczno‑warsztatowe problemy w psychologicznym opiniodawstwie sądowym w sprawach o przysposobienie - Trepka-Starosta, Justyna (Chowanna, 2011)
Naturalną i charakterystyczną potrzebą człowieka jest stawianie pytań dotyczących wymiaru osobowościowego oraz pytań związanych z własnym istnieniem, jego sensem i wartością. Tym, co nadaje ludzkim zachowaniom szczególny charakter, jest dążenie do poszukiwania racjonalnych odpowiedzi i uzasadnień dotyczących osobowości i egzystencji. Zachowanie to nabiera szczególnego znaczenia u osób decydujących się na adopcję dziecka. Motywacja, uznawane wartości oraz relacje interpersonalne są przedmiotem szczegółowych badań i analiz prowadzonych metodą studium przypadku. Celem tych badań i analiz jest również poszukiwanie odpowiedzi dotyczących znaczenia podmiotowego, osobowego „ja” w procesie ludzkiego bycia i stawania się. Mam nadzieję, że zebrane dane oraz przeprowadzone badania i analizy staną się źródłem informacji pogłębiających wiedzę o człowieku, a także podstawą do sformułowania wniosków, które mogłyby zostać wykorzystane przez ośrodki adopcyjne w procesie adopcji i właściwego doboru rodzin.