Interdyscyplinarność współczesnej ekspertyzy dokumentów - Widła, Tadeusz; Leśniak, Marek (Chowanna, 2011)
Celem niniejszego artykułu było podkreślenie interdyscyplinarnego charakteru współczesnej sądowej analizy pisma ręcznego. Autorzy zilustrowali to na przykładach spraw, w których biegły z zakresu pisma musiał posiadać podstawową wiedzę z innych dziedzin. Przytoczono przypadki, w których na ruchy pisma wpływały schorzenia somatyczne lub psychiczne. W takich sytuacjach wydanie trafnej opinii było bardzo trudne (lub niemożliwe), jeśli ekspert nie wiedział, w jaki sposób zaburzenia te oddziałują na funkcje psychomotoryczne (zautomatyzowane ruchy pisma). Autorzy podkreślili także znaczenie współpracy i spotkań ekspertów reprezentujących różne dziedziny kryminalistyki.