Temperamentalne i rodzinne dyskryminanty unikowego sposobu radzenia sobie młodzieży w trudnych sytuacjach społecznych - Borecka-Biernat, Danuta (Chowanna, 2011)
Celem badań była ocena temperamentalnych i rodzinnych uwarunkowań kształtowania strategii radzenia sobie z trudnymi sytuacjami kontaktów społecznych u młodzieży emocjonalnej (skoncentrowanej na unikaniu i przejawiającej zachowania unikowe). Do pomiaru zmiennych zastosowano autorski kwestionariusz do badania radzenia sobie młodzieży z trudnymi sytuacjami społecznymi (RTSS), Inwentarz Temperamentu Strelaua, autorski kwestionariusz do badania strategii radzenia sobie rodziców z trudnymi sytuacjami społecznymi w percepcji ich dorastających dzieci (RRTSS) oraz kwestionariusz PCR Form III opracowany przez A. Roe i M. Siegelmana. Badaniami empirycznymi objęto 460 nastolatków (246 dziewcząt i 214 chłopców) w wieku 13–15 lat. Przeprowadzone analizy wykazały, że typ układu nerwowego ma znaczenie w kształtowaniu postawy unikowej wobec trudnych sytuacji społecznych. Ponadto wzorzec postaw emocjonalnych między rodzicami a dzieckiem wywiera istotny wpływ na jego rozwój społeczny, stanowi model funkcjonowania w społeczeństwie oraz sposób radzenia sobie w sytuacjach trudnych. Potwierdzono również, że spośród rodzinnych determinant strategii skoncentrowanej na unikaniu istotne znaczenie ma przekazywanie przez rodziców określonych wzorców strategii radzenia sobie z trudnymi sytuacjami społecznymi.