Uwierzyć w siebie. Wyrównywanie szans dzieci zagrożonych marginalizacją - Bielecka, Elżbieta; Kozdrowicz, Ewa (Chowanna, 2012)
Artykuł ma na celu przedstawienie przyczyn oraz konsekwencji nierówności edukacyjnych wśród dzieci i młodzieży zagrożonych marginalizacją. Coroczne badania „Diagnoza społeczna” oraz wyniki PISA potwierdzają, że dysfunkcyjne środowisko rodzinne dziecka (ubóstwo, uzależnienia, przemoc) przyczynia się do trudności w osiągnięciu odpowiedniego poziomu wykształcenia. Edukacja stanowi niezbędne narzędzie w procesie zapewniania dzieciom równych szans i może być wykorzystana w programach uczących młodzież umiejętności, które pomogą im zmienić własną sytuację życiową. Przykładem takich działań jest projekt opisany w artykule, zatytułowany „Przedsiębiorczość na ulicy”, realizowany przez Fundację dla Polski.