Edukacja rodziców jako sposób zapobiegania wykluczaniu dziecka ze środowiska rówieśników - Deptuła, Maria (Chowanna, 2012)
Termin „wykluczenie” trafnie oddaje sytuację dzieci, które nie są akceptowane przez swoich rówieśników. Do tej kategorii należą dzieci, którym rówieśnicy nie pozwalają odgrywać ważnych ról ani podejmować zadań w grupie, a także otwarcie okazują im niechęć. Do grupy tej zaliczają się również dzieci doświadczające obojętności ze strony grupy, pomijane w zabawach i innych formach aktywności zespołowej. Najczęstszą przyczyną wykluczenia dzieci jest ich nieprawidłowe funkcjonowanie w relacjach z innymi ludźmi, co wynika głównie z niewłaściwej opieki i wychowania w rodzinie. Artykuł zawiera krótką charakterystykę dzieci wykluczonych oraz opisuje przykłady wczesnej profilaktyki skierowanej do rodziców dzieci we wczesnym dzieciństwie. Celem tej profilaktyki jest edukacja rodziców należących do grupy ryzyka, czyli tych, którzy mogą mieć lub mają poważne trudności w pełnieniu roli rodzicielskiej.