Refleksja nad wybranymi uwarunkowaniami marginalizacji roli współczesnego nauczyciela - Pituła, Beata (Chowanna, 2012)
Tekst dotyczy narastającego problemu marginalizacji roli zawodowej nauczyciela zarówno w systemie edukacji, jak i w opinii publicznej. Przedstawiono kontekst historyczny tego zagadnienia oraz jego genezę. Podjęto również próbę analizy kilku złożonych rozwiązań tego problemu.