Pamięć przeszłości w społeczeństwie przyszłości. Studium na przykładzie gimnazjalistów z Czeskiego Cieszyna - Cabała, Agata; Kasperek, Andrzej (Chowanna, 2012)
Z jednej strony problem konstruowania i przekazywania wiedzy o własnej przeszłości, z drugiej zaś rozwiązywania sporów dotyczących pamięci o przeszłości stanowią wyzwania, przed którymi stoi społeczeństwo oparte na wiedzy. Współczesna szkoła jest instytucją odgrywającą jedną z najważniejszych ról w tym procesie. Rozważania autorów koncentrują się wokół polsko-czeskiego sporu o pamięć historyczną. Interesują ich opinie uczniów z Czeskiego Cieszyna. W niniejszym tekście analizują odpowiedzi młodych Polaków i Czechów uczących się w szkołach średnich na tym obszarze na pytania dotyczące pamięci o przeszłości. Autorzy podejmują dylemat pamięci historycznej jako istotnego elementu edukacji humanistycznej w szkołach regionu Zaolzia. Przedmiotem analizy są także zagadnienia związane z rolą szkoły jako miejsca polsko-czeskiego pojednania, niezależnie od rozbieżnych interpretacji.