Kompetencje studentów zintegrowanej edukacji wczesnoszkolnej w zakresie kształtowania umiejętności tworzenia tekstu pisanego przez uczniów w wieku wczesnoszkolnym - Mnich, Małgorzata (Chowanna, 2012)
Artykuł stanowi krytyczną ocenę kompetencji studentów zintegrowanej edukacji wczesnoszkolnej w zakresie nauczania umiejętności pisania dzieci we wczesnym wieku szkolnym. Przyjęto, że miarą tych kompetencji są wiedza i umiejętności studentów w zakresie oceny tekstu pisanego na poziomie graficznym, gramatycznym, semantycznym i pragmatycznym. Refleksje nad aspektami językowymi tekstu oraz analiza założeń teoretycznych dotyczących kształcenia filologicznego studentów studiów magisterskich na kierunku zintegrowanej edukacji wczesnoszkolnej stanowią podstawę teoretyczną przeprowadzonych analiz.