Wewnątrzszkolne Doskonalenie Nauczycieli jako jedna z dróg wprowadzania zmian w szkolnictwie specjalnym. Założenia a wyniki badań własnych - Wendereńska, Iwona (Chowanna, 2012)
Artykuł stanowi próbę ukazania wewnątrzszkolnego doskonalenia nauczycieli jako jednej z dróg przekształcania szkoły specjalnej w „organizację uczącą się” oraz wdrażania idei odroczonego w czasie wprowadzania zmian. Zaprezentowane zostaną nie tylko założenia tego procesu, rozumianego jako celowy ciąg spotkań ukierunkowanych na identyfikację i zaspokajanie potrzeb indywidualnych oraz grupowych poprzez wzajemne uczenie się, ale również opinie nauczycieli na temat procesu wewnątrzszkolnego doskonalenia w szkołach specjalnych.