Globalizacja a edukacja — studiowanie i nauczanie na uniwersytecie katolickim w dzisiejszej dobie - Jablonský, Tomáš (Chowanna, 2012)
Tekst stanowi analizę wpływów trendów rozwoju cywilizacji (w tym procesu globalizacji) na początku XXI wieku na edukację. Autor opisuje globalizację w aspekcie społecznym, ekonomicznym, ekologicznym i bezpieczeństwa oraz podkreśla jej wielowymiarowy i złożony charakter. W aspekcie kulturowym oraz tożsamości kulturowej podkreśla wyzwania stawiane przez proces globalizacji przed rozwojem społeczeństwa wykształconego. W aspekcie edukacyjnym i badawczym autor kładzie nacisk na autentyczność misji uniwersytetów katolickich w Europie, które powinny odzwierciedlać, promować i podtrzymywać dążenie do prawdy i wartości chrześcijańskich.